juli 2018

Beregningsmodel optimerer højhusbyggeri

Grønttorvet i Valby er under stor forvandling. Byfornyelsesprojektet skal tilføre bydelen 234.000 m2 boliger fordelt på 20 byggefelter. ÅF er rådgiver på projektet, som blandt andet indeholder tre tårne på henholdsvis 15, 16 og 17 etager.
 
De tre tårne er langt fra de første højhuse, som ÅF projekterer. Gennem de seneste 10 år har vi projekteret 20 højhuse her i Danmark - først under navnet Midtconsult og nu under navnet ÅF. Det har givet os stor erfaring med netop denne type byggeri, der ofte byder på helt særlige udfordringer.

Det var også tilfældet på Grønttorvet. Projektet indledtes med fokus på at sikre et simpelt og robust statisk system. Men vi kunne hurtigt konstatere, at der var udfordringer med stabiliteten af de kommende højhuse.

Vores erfarne konstruktionsspecialister inden for højhuse gennemgik derfor løsningen mere minutiøst og undersøgte alternativer. Gennem omfattende beregninger i et FEM-program faldt vores valg på præfabrikerede betonelementer, hvilket skaber en stabiliserende kerne som rørprofil, der er langt stærkere end væggene hver for sig.

Vores nuancerede beregningsmodel betyder, at kunden får:
  • Et optimalt materialeforbrug
  • En bedre Brutto/Netto-faktor
  • En forøget fleksibilitet
  • En forkortet projekteringstid
  • En forkortet byggetid

I kraft af vores mange projekter de seneste år med høje bygninger og tårne modelleret i FEM-program, har vi fået stor erfaring i hvilke parametre, vi kan justere for at styre kraftforløbet, herunder hvilke fjederstivheder vi modellerer med. På denne måde kan vi optimere den samlede konstruktion og dermed antallet af passive forankringer og derfor også fundamenterne.

Lige nu arbejder ÅF også på Carlsberg Byens højeste tårn (120m), Nordbro (100m), Papirtårnet i Silkeborg (70m) og Scandic Copenhagen Airport (50m). Derudover udbygger og udvikler vi fortsat vores specialistviden inden for højhusbyggeri. Senest har to af vores konstruktionsspecialister deltaget i CTBUH’s årskonference i Sydney.

Vil du høre mere om vores ydelser på området, kan du kontakte forretningschef Morten Prinds på morten.prinds@afconsult.com eller 5123 1582.