september 2018

Danmarks højeste boligtårn runder vigtig milepæl

ÅF har været en del af byggeafsnit 6 Øst det seneste halvandet år. Nu er Carlsberg Byen og Per Aarsleff blevet enige om prisen og den vare, der skal leveres – og kontrakten er officielt blevet underskrevet.

Hovedattraktionen bliver det 120 m høje Pasteurs Tårn, der med sine 36 etager og 18.000 m2 skal huse 172 lejligheder. Dermed bliver det Danmarks højeste beboelsesejendom.

Udover tårnet kommer det 74.800 m2 store byggefelt til at rumme et karrébyggeri bestående af tre 5-6 etagers boligblokke med i alt 168 lejligheder. Derudover skal der bygges to erhvervsbygninger på 16.800 m2 – ligeledes på 5-6 etager.

Men under alt dette ligger den største og måske mest krævende udfordring, nemlig en 25.000 m2 kælder. Udover at der skal bygges tre etager under jorden, skal dette også udregnes i et terræn med en hældning på 55 promille.  Det betyder, at det, der er stueniveau i den ene ende af byggeafsnittet, er kælder i den anden.

”Ingeniører designer alt det, man ikke ser i et hus. Denne kælder er på mange måder den mest udfordrende bygning, jeg længe har været med til. Øjet bliver draget af tårnet, men mange af vores udfordringer skal findes under terræn,” siger projektleder Anders Vestergaard Christensen. ”Det siger noget om kvaliteten af ÅF’s rådgivning, at vi er en del af det team, der er blevet valgt til det største byggefelt af de i alt 16 i Carlsberg Byen. At ÅF’s team også kan bakke det op med handling, er dejligt at være vidne til.”

ÅF har de sidste 10 år været med til at virkeliggøre 20 højhuse. Denne erfaring har spillet en stor rolle for projektet i Carlsberg Byen. Blandt andet har det været muligt at designe tårnet, så det kun har brug for én flugtvejstrappe. Det er kun lykkedes, fordi ÅF’s eksperter inden for flugtveje og brandsikring har formået at spare plads i tårnet uden at gå på kompromis med sikkerhedsniveauet.

 

Illustration: Cadwalk/Carlsberg Byen