Byudvikling i Odense

Fakta:

Bygherre:
AP Pension
Totalentreprenør:
Aarsleff
Arkitekt:
Arkitema Architects
Areal:
28.000 m2
Årstal:
2016-2020
ÅF's ydelser:
Komplet ingeniørrådgivning

Det nye byggeri omkring Fisketorvet og Albani Torv i Odense kommer til at bestå af tre bygninger: Albani Karréen, Fisketorvs Karréen og Nørregadehuset.

Projektet indgår som "slutstenen" af den store omdannelsesproces, som Odense har gennemgået under titlen "Fra gade til by" - en større fysisk transformationsprojekt, som er blevet til i tæt samarbejde mellem Odense Kommune, Realdania og en række investorer.

Det i Odense meget udskældte gadegennembrud Thomas B. Thriges Gade, som blev gennemført i den centrale bymidte, skulle efter årtiers debat og flere arkitektkonkurrencer omformuleres, hvilket skete i en ny stor byomdannelseskonkurrence i 2011. Herefter er trafikken omlagt og erstattet med en gennemgående større parkeringskælder, hvorpå der i alt er udlagt 14 nye byggefelter samt 9 nye byrum, som samlet skal lappe Odenses historiske bymidte sammen.

Der har således været afholdt flere investorudbud i forskellige puljer, afsluttende med de mest markante byggefelter - "Odenses kronjuvel" - bag det eksisterende rådhus og på de historiske byrum, Albani Torv, Vilhelm Werners Plads og Fisketorvet. De 3 byggefelter blev i 2016 udbudt samlet i en investorkonkurrence - hvor man skulle komme med bud på grundkøb, byggemetode samt et realiserbart projekt, hvor arkitektur, bygbarhed og bylivsfunktioner var væsentlige parametre i den endelige dommervurdering.

Dette har nu resulteret i 2 nye boligblokke - Albani karréen og Fisketorvs karréen i op til 6 etager, samt et infill-byggeri Nørregadehuset. Samlet skal der opføres 220 boliger, 18 delikatessebutikker og liberalt erhverv på 1.950 m², hvor de nye "Torvehaller" i flere åbne etager, skal skabe et nyt markant handelsliv i byen. Byggeriet opføres med en stærk grøn profil med attraktive altaner, tagterrasser og haverum. De nye karréer opføres direkte på en nyetableret p-kælder, hvorfor der er direkte forbindelse til de enkelte boliger og erhvervslejemål. Umiddelbart op af karréerne anlægges den nye letbane i Odense, med et centralt stop lige ved byggeriet.