Daginstitution i Ejstrupholm

Fakta:

Bygherre:
Ikast-Brande Kommune
Entreprenør:
Fagentreprise
Arkitekt:
Arkitec
Areal:
780 m²
Årstal:
2011 – 2012
ÅF's ydelser:
Projektering for alle ingeniørfag samt tilsyn.
Daginstitutionen er disponeret så den giver børnene mulighed for at fordybe sig og udvikle selvværd, samt lade sig inspirere til leg, kreativitet og motoriske udfoldelser i et forpligtende fællesskab.
 
Fællesrummet er lavet som ”hjertet” i huset, hvor der er små huler, hems og andre små steder, hvor børnene kan få lov at fordybe sig i leg. Fra fællesrummet kan man bevæge sig rundt til både værksteder, de forskellige stuer og køkken, samt udenfor hvor der er lavet overdækket værksted og motorikrum.
 
På legepladsen er dele af skoven bevaret, så de største børn har mulighed for at bygge huler og klatre i træer, samt cykle på de snoede stier der er lavet i det bakkede terræn. Der er lavet en støjvold med bløde kurver, så den om vinteren kan bruges til kælkebakke. På et niveau nedenfor de nære legearealer er placeret et område med springvand, udarbejdet på en sikker måde. På terrassearealerne er der udekøkken, hvor grønsagerne og frugten fra deres egen køkkenhave kan tilberedes.
 
Materialer
Institutionen er opført i materialer med stor holdbarhed og med minimal vedligeholdelse. Størstedelen af ydervæggene er opført i tegl og de store udhæng beskytter facaden. Gavlene er opført i stålplader. Taget er paptag og er skrånede så en problemfri afvanding opnås.
 
Installationer
Ventilationen er udført som balanceret mekanisk ventilation, hvor luftmængden i hvert lokale tilpasser sig efter antallet af personer.
De store tekniske installationer, er placeret i kælderen. Hvor de ikke optager plads for selve brugerdelen af institutionen. Ventilationen er lavet med indtag og afkast i terræn.
Belysningsarmaturerne er valgt med henblik på lavt energiforbrug i den daglige drift. Lige som at det kunstige lys tilpasser sig efter hvor meget sollys der kommer ind gennem vinduerne.
Ved disponeringen af installationer, er der forberedt på at institutionen kan udvides med 40 børn og et køkken, der kan producere med til 150 børn.